czwartek, 25 kwietnia 2024
Miło Cię widzieć!

ŚWIĄTECZNE WYPIEKI PRZYPRAWIONE ZDROWIEM

7236987-mulling-przyprawy-korzenne-w-tym-anya-u-gwiazdkowatego-cynamon-sztyfty-goa-dziki-i-suszone-pomaraa--Każdy z nas zna czar zapachu domowego ciasta unoszący się w powietrzu. Aromat ten, to wynik użytych przez nas przypraw do jego wypieku. Te wszystkie dodatki zapachowe i smakowe dają nie tylko niepowtarzalną ucztę zmysłów, są również  przyjacielem naszego zdrowia.

KARDAMON – Zawarte w nim olejki eteryczne rozkurczają śluzówkę jelit, dzięki czemu pomagają w dolegliwościach trawiennych,  m.in. wzdęciach. Ziarna kardamonu odświeżają też oddech, np. po zjedzeniu czosnku.

 

WANILIA -W strąkach wanilii  znajduje się glikozyd waniliny  oraz glikozyd alkoholu waniliowego, oba te związki działają na organizm pobudzająco, nie mając przy tym właściwości narkotycznych i nie powodując uzależnienia.

 

IMBIR- To jeden z najlepszych naturalnych leków na niestrawność. Imbir pobudza wydzielanie śliny i soków żołądkowych, co usprawnia trawienie. Przyśpiesza  on procesy detoksykacji w wątrobie, działa silnie przeciwbakteryjnie. Poprawia krążenie, co w chłodne dni rozgrzewa nasz organizm.

 

CYNAMON – Obniża poziom cukru we krwi, więc jest idealny dla diabetyków. Słodkie wypieki z jego dodatkiem są też mniej szkodliwe dla naszej talii. Pół łyżeczki cynamonu dziennie obniża również poziom złego cholesterolu (LDL).

 

GOŻDZIKI – Powinny znaleźć się w naszej diecie nie tylko od święta. Mają działanie przeciwbakteryjne i antywirusowe. Dlatego to idealna przyprawa na chłodne zimowe dni, kiedy łatwo o przeziębienie. Gożdziki maja też działanie antystresowe.

 

ANYŻ – Ma on właściwości  wykrztuśne i rozkurczające, dlatego jest pomocny przy męczącym kaszlu. Ziele to zmniejsza fermentację jelit i wzdęcia, działa przeciw skurczowo. Generalnie stymuluje działanie przewodu pokarmowego.

 

Red. Port.

Oceń ten artykuł
(13 głosów)