Każdy z nas zna czar zapachu domowego ciasta unoszący się w powietrzu. Aromat ten, to wynik użytych przez nas przypraw do jego wypieku. Te wszystkie dodatki zapachowe i smakowe dają nie tylko niepowtarzalną ucztę zmysłów, są również przyjacielem naszego zdrowia.
KARDAMON – Zawarte w nim olejki eteryczne rozkurczają śluzówkę jelit, dzięki czemu pomagają w dolegliwościach trawiennych, m.in. wzdęciach. Ziarna kardamonu odświeżają też oddech, np. po zjedzeniu czosnku.
WANILIA -W strąkach wanilii znajduje się glikozyd waniliny oraz glikozyd alkoholu waniliowego, oba te związki działają na organizm pobudzająco, nie mając przy tym właściwości narkotycznych i nie powodując uzależnienia.
IMBIR- To jeden z najlepszych naturalnych leków na niestrawność. Imbir pobudza wydzielanie śliny i soków żołądkowych, co usprawnia trawienie. Przyśpiesza on procesy detoksykacji w wątrobie, działa silnie przeciwbakteryjnie. Poprawia krążenie, co w chłodne dni rozgrzewa nasz organizm.
CYNAMON – Obniża poziom cukru we krwi, więc jest idealny dla diabetyków. Słodkie wypieki z jego dodatkiem są też mniej szkodliwe dla naszej talii. Pół łyżeczki cynamonu dziennie obniża również poziom złego cholesterolu (LDL).
GOŻDZIKI – Powinny znaleźć się w naszej diecie nie tylko od święta. Mają działanie przeciwbakteryjne i antywirusowe. Dlatego to idealna przyprawa na chłodne zimowe dni, kiedy łatwo o przeziębienie. Gożdziki maja też działanie antystresowe.
ANYŻ – Ma on właściwości wykrztuśne i rozkurczające, dlatego jest pomocny przy męczącym kaszlu. Ziele to zmniejsza fermentację jelit i wzdęcia, działa przeciw skurczowo. Generalnie stymuluje działanie przewodu pokarmowego.
Red. Port.