SŁODYCZE - Sprzyjają nadprodukcji odpadów węglowodanowych, zwanych AEG. Są one odpowiedzialne za powstawanie stanów zapalnych, które przyśpieszają starzenie skóry. Poza tym słodycze wpływają negatywnie na kolagen i elastynę, odpowiedzialne za sprężystość skóry.
OSTRE PRZYPRAWY – Jeśli masz cerę naczynkową unikaj chili, papryki, a nawet czosnku. Stroń od pokarmów powodujących rozszerzenie naczyń krwionośnych i rumień np. gorących posiłków i alkoholu. Naczynia rozszerza także histamina, obecna w rybach, awokado, truskawkach, salami czy pomidorach.
MLEKO – Hormony naturalnie występujące w krowim mleku powodują wzrost poziomu androgenów , a w efekcie, przyczyniają się do powstawania zmian trądzikowych. Mleko podwyższa poziom insuliny i zawiera czynniki wzrostu, które zachowują się podobnie jak insulina i wywołują trądzik.
WINO – Co prawda jest bogate w polifenole i antyoksydanty pomagające skórze walczyć z wolnymi rodnikami, ale w ilościach większych niż kieliszek dziennie ogranicza wydzielanie hormonu antydiuretycznego , który przeciwdziała odwodnieniu. W efekcie skóra robi się sucha i cieńsza.
Red. Port.