Nasiona amarantusa ( inna nazwa szarłatu) zawierają sporo świetnie przyswajalnego białka. Pod tym względem produkty z szarłatu przewyższają ziarna kukurydzy, soi, a nawet mięso i dorównują przetworom mlecznym. Dlatego jest to doskonałe uzupełnienie diety rekonwalescentów oraz tych, którzy nie mogą pić mleka ze względu na nietolerancję laktozy. Amarantus wyróżnia się wysoką zawartością skwalenu.
Olej z nasion tej rośliny zawiera aż 10 razy więcej tego pierwiastka niż oliwa. Skwalen opóznia starzenie się organizmu i pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Działa jak naturalny antybiotyk , ma właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Ziarna szarłatu to bogate zródło zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych , które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca i układu krążenia. Ma on w sobie sporo skrobi, która jest nawet 5 razy łatwiej przyswajalna niż skrobia kukurydziana. Dania z amarantusem są świetnym zastrzykiem energii. Nasiona te zawierają dużo wapnia (100g nasion pokrywa 1/3 dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek) oraz żelaza. Nie mają w swoim składzie glutenu, więc są genialnym posiłkiem dla dzieci z celiakią.
Red. Port.