Każda odmiana cebuli zawiera allicynę. To bakteriobójcza substancja, którą nazywa się naturalnym antybiotykiem. Dzięki niej cebula bywa skuteczniejsza od leków na przeziębienie, gdyż działa szybciej, zanim drobnoustroje przenikną do krwi.
Cebula zawiera bardzo silne olejki eteryczne, które skutecznie rozrzedzają wydzielinę w oskrzelach. To dlatego zrobiony z niej syrop jest od pokoleń zalecany na kaszel. Swój ostry smak warzywo to zawdzięcza związkom siarkowym. Najwięcej tych substancji znajduje się w żółtych odmianach. Związki te pomagają obniżyć ciśnienie. Usprawniają pracę wątroby, dzięki czemu szybciej usuwa ona z organizmu szkodliwy cholesterol , obniżając jego poziom we krwi. Dodatkowo związki siarki rozbijają złogi tłuszczu, które mogą utrudniać przepływ krwi do serca. Maleje więc ryzyko miażdżycy i zawału. Warto jeść także czerwoną cebulę. W jej skład wchodzi tzw. kwercytyna, która jest silnym przeciwutleniaczem . Substancja ta niszczy wolne rodniki, dzięki czemu zapobiega nowotworom, stanom zapalnym oraz przedwczesnemu starzeniu.
Red.Port.