czwartek, 21 listopada 2024
Miło Cię widzieć!

Młodość ze słoika - przecier pomidorowy

155041Pomidor to warzywo bogate w silne przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki. Zawiera on także witaminę C, dotleniającą i odżywającą skórę oraz witaminy A i E chroniące przed przedwczesnym powstawaniem zmarszczek i starzeniem się skóry. Pomidory to również źródło potasu, który ułatwia usuwanie nadwyżek wody z organizmu. Z tego też względu kosmetyki antycellulitowe i drenujące zawierają w sobie wyciąg z pomidorów.

 

 


 

Wysokie stężenie likopenu występujące w pomidorach, a szczególnie w ich przetworzonej wersji chroni przed chorobami układu krwionośnego, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi, prostaty, płuc, jelita grubego i żołądka. Przyczynia się także do podwyższenia poziomu prokolagenu, którego niedobór prowadzi do wiotczenia skóry. Spowalnia on proces starzenia i działa niczym naturalny eliksir wiecznej młodości.

 

Likopen jest to czerwono-pomarańczowy barwnik z grupy karotenoidów. Nie powstaje z niego witamina A, czyli nie jest prowitaminą, lecz silnym antyoksydantem. Wymiata wolne rodniki i jest bardziej skuteczny niż β-karoten, luteina czy α-tokoferol.

 

Organizm ludzki nie syntetyzuje likopenu, cała niezbędna jego dawka musi się dostać do organizmu z pożywieniem. Okazjonalne połknięcie kapsułki z likopenem nie zaszkodzi, ale też niewiele zmieni.

 

Dieta bogata w przetwory z pomidorów chroni przed szkodliwym promieniowaniem UV, wspomaga leczenie trądziku młodzieńczego, rozjaśnia i nawilża cerę.

 

Niskokaloryczne przetwory z pomidorów pozwalają nie tylko poczuć się zdrowo, ale także wrócić do dobrej formy. Zawarty w nich błonnik wspomaga trawienie i pozwala oczyścić organizm z toksyn, zapewnia uczucie sytości. Dlatego koncentraty, przeciery i soki są doskonałym składnikiem diet odchudzających.

 

Wysokiej jakości przetwory z pomidorów zawierają dużo witamin i minerałów, takich jak: - witamina A ( ekwiwalent retinolu) - beta- karoten - witamina E ( ekwiwalent alfa-tokoterolu) - witamina B1 ( tianina ) - witamina B2 ( ryboflamina ) - niacyna - witamina B12 ( pirydoksyna ) - foliany ( kwas foliowy ) - witamina C 38 - Sód - Potas - Wapń - Fosfor - Magnez - Żelazo - Cynk - Miedź - Mangan

 

Red. Port.

Oceń ten artykuł
(8 głosów)